Vi får hele tiden at vide at vi skal spise mere og mere fisk, men det bliver aldrig nævnt hvordan forholdende er for fiskene og havene i disse tider.
Ca. 40 % af fiskene overlever ikke i nettet ved trawler fiskeri, som er den mest benyttede fiske metode. Hvis dette forsætter er der en farer for at flere og flere fisk vil uddø.
Det er da noget at tænke over!
Saltvandsfisk
Flynderfisk (fladfisk)
- Søtunge
- Rødtunge
- Rødspætte
- Skrubbe
- Pighvar
- Slethvar
- Hellefisk
- Helleflynder
Fisk i torskefamilien
- Torsk
- Lange
- Kuller
- Brosme
- Sej
- Hvilling
- Skolæst
- Fisk med lyst kød, troskefamilien kaldes Demersale fisk. De har deres lyse/hvide kød på grund af de ikke skal bevæge sig så meget for at finde deres føde, de opholder sig på lavt vand og lever af de alger og andet grønt der findes på havets bund. Dette går dem også til ikke så fede fisk.
Pigfinnefisk (benfisk)
- Fjæsing
- Multe
- Havkat
- Makrel
- Tunfisk
Ferskvands- og vandrefisk
Laksefisk
- Laks
- Ørred
- Bækforel (bækørred)
- Regnbueørred
- Gedde
- Helt
Pigfinnefisk (benfisk)
- Aborre
- Sandart
- Hork
Karpefisk
- Suder
- Karpe
- Brasen
- Vandrefisken kaldes også en Pelagisk fisk, vandrefisken kan kendetegnes ved dets mørke kød og høje fedt procent. Kødets mørke farve skyldes at en Pelagisk fisk producere myoglobin (Protein) når den jager dets bytte.
Herudover kan man inddele fisk i Bruskfisk og Benfisk. Dog er de fleste kendte fiske arter Benfisk men hajen er foreksempelvis en bruskfisk samt en rokkevinge.
Sild
I middelalderen var det sildetid, så silden var hovedfaktor i den daværende danske økonomi.
Det flød simpelhent med sild i de danske have i 1100-tallet. De vandrede i store stimer og det gav store indtjeninger til folket. Mændene fiskede og konerne rensede dem. Den stigende økonomi gav en markant befolknings vækst.
En anden grund til at dette var sildens tid var at magten dengang var hos den katolske kirke, hvilket betød at tre dage om ugen var fastetid som betød kødløse dage.
- Man skulle da tro at økonomien ville falde støt efter reformation (år 1536), det skete dog aldrig da vi derefter begyndte at eksporter silden til de daværende katolske lande.
4 forskellige sild -
- Vårsild - Forår
- Fedtsild - Sommer
- Høstsild - Efterår
- Storsild - Vinter
Vi bruge typisk høstsilden til at lave modnede sild med.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar