På denne side kan i følge med i hvordan man bruger Kalkulation i praksis og hvad de forskellige formler betyder.
- Omregningstal = Omregningstallet fortæller bl.a. hvordan man udregner hvor mange flere råvarer du skal indkøbe i en virksomhed til en bestemt mængde rensede/klargjorde råvarer. Omregningstallet viser også at den klargjorte pris bliver 1 komma et eller andet større end prisen pr. mængden. Da omregningstallet altid er større en 1 hvis der er svind på råvareren.
 - Svindprocent = Svindprocenten beregnes ud fra hvor meget procent svind der forekommer når den Urenset vægt er trukket fra den Renset vægt. Så man får den præcis vægt der er i svind på den pågældende råvarer. Denne svind omregner man så til procent ved at dividere med den Urenset vægt samt ganger med de 100%. Så har man svindprocenten.
 - Dækningsgrad = Et udtryk for hvor stor en grad en ret skal dække omkostningerne i firmaet. For at regne dækninggraden ud har vi brug for nogle økonomiske informationer såsom Kostprisen + Omkostningerne (Nettosalgspris).
 - Bruttofaktor = Er et forholdstal imellem netto- og bruttosalgspris. For at regne denne faktor ud skal man bruge et gyldent tal som inkludere moms, løn, og andre omkostninger forbundet med restaurantvirksomheden. Dette tal er altid 153,25
 - Det gyldne tal = Momsen og Betjeningen/Feriepengene lægges sammen og divideres med Nettoprisen og ganges med 100 for at få en procent. Procenten plusses til sidst med 100 kr. Og her får du altid 153,25! - Derfor bruges denne formel også til at efter tjekke dine tal.
 - Moms = Afgift (Skat) alle handlende skal betale til staten. En forkortelse af Merværdi - Omsætningsafgift, hvilket betyder at hver gang varerens Merværdi forøges ved produktionen, forarbejdingen og videresalget opkræves der en afgift.
 
 FORKALKULATION        C
14,74 % betjeningsafgift incl. feriepenge
Dækningsgrad:               %                              Bruttofaktor:                   
Kolonne 1 
 | 
Kolonne 2 
 | 
Kolonne3 
 | 
Kolonne 4 
 | 
Kolonne 5 
 | ||
Råvarer og ingredienser 
 | 
Mængde 
 | 
Kostpris 
excl. moms 
pr. enhed 
 | 
Omregningstal 
3 dec. 
 | 
I alt 
2 x 3 x 4 
 | ||
Kr. 
 | 
Øre 
 | 
Kr. 
 | 
Øre 
 | |||
 Råvare beskrivelse 
 | 
 Kg,L,Stk 
 | 
 Kost pris fra liste 
 | 
 Altid tre decimaler 
 | 
 Kolonne 2.,3. & 4. ganget (x) 
 | ||
Diverse incl. krydderier, pynt, papir m.m. 
 | ||||||
                                                                                                     Kr.             Øre 
 | 
6. Kostpris i alt 
 | 
 Alt i kolonne 5. plusses (+) sammen 
 | ||||
10. Bruttosalgspris (nr. 8) 
 | 
 Skriv det i kolonne 8. 
 | 
Bruttosalgspris (BS) 
incl. moms og betjening 
udregnes således: 
Bruttofaktor x Kostpris i alt    ↓ 
 | |||
11. ¸ Moms 20% 
 | 
 Kolonne 10. x 0,2 
 | ||||
¸ Betjening 14,74% 
 | 
 Kolonne 10. x 0,1474 
 | ||||
12. Nettosalgspris (NS) 
 | 
 Kolonne 10. - 11. - 11₂. 
 | 
7. BS incl. moms og betj.  
 | |||
13. ¸ Kostpris (nr. 6) 
 | 
 Kolonne nr. 6. 
 | 
8. Bruttosalgspris, oprundet 
 | 
 Oprund til den næste 5er eller 10er 
 | ||
14. Dækningsbidrag (DB) 
 | 
 Kolonne 12. - 13. 
 | 
9. Bruttosalgspris pr. enhed 
 | 
 Enheden divideret (/) med Bruttosalgsprisen 
 | ||
15. Kalkuleret dækningsgrad: 
DB (nr. 14) x 100 =Kolonne 14.x100=% 
    NS (nr. 12)           Kolonne 12 
 | 
                                                                                      Underskrift: 
 | ||||
Formler
Omregningstal = Urenset vægt 
                             Renset vægt
&                      = Indkøbt vægt
                            BrugbarEller = Klargjort pris pr. kg
Indkøbspris pr. kg
Svindprocent = (Urenset vægt - Renset vægt) x 100
Urenset vægt
Delstyksprocent
= Delstyk vægt x 100
Helstyk vægt
Svindprocent
til omregningstal
= 100
(100 - Svindprocent)
Omregningstal
til Svindprocent
= (Omregningstal - 1) x 100
Omregningstal
(100 - Dækningsgrad)
De gyldne tal = Moms + Betjening/Feriepenge= 34,74 % af Bruttosalgsprisen
34,74 % af Bruttosalgsprisen x 100 = ?%
Nettoprisen
?%+100 = 153,25
Moms = - moms: x 0,2
+ moms: x 1,25
Ingen kommentarer:
Send en kommentar