På denne side kan i følge med i hvordan man bruger Kalkulation i praksis og hvad de forskellige formler betyder.
- Omregningstal = Omregningstallet fortæller bl.a. hvordan man udregner hvor mange flere råvarer du skal indkøbe i en virksomhed til en bestemt mængde rensede/klargjorde råvarer. Omregningstallet viser også at den klargjorte pris bliver 1 komma et eller andet større end prisen pr. mængden. Da omregningstallet altid er større en 1 hvis der er svind på råvareren.
- Svindprocent = Svindprocenten beregnes ud fra hvor meget procent svind der forekommer når den Urenset vægt er trukket fra den Renset vægt. Så man får den præcis vægt der er i svind på den pågældende råvarer. Denne svind omregner man så til procent ved at dividere med den Urenset vægt samt ganger med de 100%. Så har man svindprocenten.
- Dækningsgrad = Et udtryk for hvor stor en grad en ret skal dække omkostningerne i firmaet. For at regne dækninggraden ud har vi brug for nogle økonomiske informationer såsom Kostprisen + Omkostningerne (Nettosalgspris).
- Bruttofaktor = Er et forholdstal imellem netto- og bruttosalgspris. For at regne denne faktor ud skal man bruge et gyldent tal som inkludere moms, løn, og andre omkostninger forbundet med restaurantvirksomheden. Dette tal er altid 153,25
- Det gyldne tal = Momsen og Betjeningen/Feriepengene lægges sammen og divideres med Nettoprisen og ganges med 100 for at få en procent. Procenten plusses til sidst med 100 kr. Og her får du altid 153,25! - Derfor bruges denne formel også til at efter tjekke dine tal.
- Moms = Afgift (Skat) alle handlende skal betale til staten. En forkortelse af Merværdi - Omsætningsafgift, hvilket betyder at hver gang varerens Merværdi forøges ved produktionen, forarbejdingen og videresalget opkræves der en afgift.
FORKALKULATION C
14,74 % betjeningsafgift incl. feriepenge





Dækningsgrad: % Bruttofaktor:
Kolonne 1
|
Kolonne 2
|
Kolonne3
|
Kolonne 4
|
Kolonne 5
| ||
Råvarer og ingredienser
|
Mængde
|
Kostpris
excl. moms
pr. enhed
|
Omregningstal
3 dec.
|
I alt
2 x 3 x 4
| ||
Kr.
|
Øre
|
Kr.
|
Øre
| |||
Råvare beskrivelse
|
Kg,L,Stk
|
Kost pris fra liste
|
Altid tre decimaler
|
Kolonne 2.,3. & 4. ganget (x)
| ||
Diverse incl. krydderier, pynt, papir m.m.
| ||||||
Kr. Øre
|
6. Kostpris i alt
|
Alt i kolonne 5. plusses (+) sammen
|
10. Bruttosalgspris (nr. 8)
|
Skriv det i kolonne 8.
|
Bruttosalgspris (BS)
incl. moms og betjening
udregnes således:
Bruttofaktor x Kostpris i alt ↓
| |||
11. ¸ Moms 20%
|
Kolonne 10. x 0,2
| ||||
¸ Betjening 14,74%
|
Kolonne 10. x 0,1474
| ||||
12. Nettosalgspris (NS)
|
Kolonne 10. - 11. - 11₂.
|
7. BS incl. moms og betj.
| |||
13. ¸ Kostpris (nr. 6)
|
Kolonne nr. 6.
|
8. Bruttosalgspris, oprundet
|
Oprund til den næste 5er eller 10er
| ||
14. Dækningsbidrag (DB)
|
Kolonne 12. - 13.
|
9. Bruttosalgspris pr. enhed
|
Enheden divideret (/) med Bruttosalgsprisen
| ||
15. Kalkuleret dækningsgrad:
DB (nr. 14) x 100 =Kolonne 14.x100=%
NS (nr. 12) Kolonne 12
|
Underskrift:
|
Formler
Omregningstal = Urenset vægt
Renset vægt
& = Indkøbt vægt
BrugbarEller = Klargjort pris pr. kg
Indkøbspris pr. kg
Svindprocent = (Urenset vægt - Renset vægt) x 100
Urenset vægt
Delstyksprocent
= Delstyk vægt x 100
Helstyk vægt
Svindprocent
til omregningstal
= 100
(100 - Svindprocent)
Omregningstal
til Svindprocent
= (Omregningstal - 1) x 100
Omregningstal
(100 - Dækningsgrad)
De gyldne tal = Moms + Betjening/Feriepenge= 34,74 % af Bruttosalgsprisen
34,74 % af Bruttosalgsprisen x 100 = ?%
Nettoprisen
?%+100 = 153,25
Moms = - moms: x 0,2
+ moms: x 1,25
Ingen kommentarer:
Send en kommentar